Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studentporträtt Vera Persson

Varför valde du att studera samhällsplanerarprogrammet?

– Det var inte en självklarhet att jag skulle studera samhällsplanering och visste knappast vad det var när jag började programmet. Sedan jag var liten har jag alltid haft ett stort intresse för människan, naturen och samhället i stort. Även debatten kring klimatförändringar och hållbar utveckling väckte mitt intresse i tidig ålder. Så efter att bläddrat igenom och läst på om, vad det kändes som, alla möjliga utbildningar fastande jag för just samhällsplaneringsprogrammet. Kommer fortfarande ihåg när jag läste första meningen på programmets hemsida - "Vill du vara med och planera en samhällsutbyggnad som tar hänsyn till såväl sociala, miljömässiga som ekonomiska aspekter?”, varpå jag tänkte att det här kommer passa mig som handen i handsken!

Vad är det bästa med samhällsplanerarprogrammet?

– Det bästa med samhällsplaneringsprogrammet är utan tvekan att det ger ett brett perspektiv på samhälleliga utmaningar, möjligheter och vad som kan komma att påverka samhällsutvecklingen i olika riktningar. Det är varierande undervisningsformer - allt ifrån intressanta och roliga studiebesök, föreläsningar och seminarium och en rolig studieresa (vi åkte till Oslo)! Dessutom ges det möjlighet till utomlandsstudier och praktik, två kanon bra tillfällen att bredda och fördjupa sina kunskaper kring samhällsplanering.

Varför tycker du att blivande studenter bör välja att studera samhällsplanerarprogrammet?

– Om man vill förstå hur samhället är uppbyggt, varför det ser ut som det gör och vara med och påverka dess utveckling är samhällsplaneringsprogrammet rätt väg att gå!

Har du några råd för blivande studenter som kommer till Lunds Universitet för att studera samhällsplanerarprogrammet?

– Att börja studera kan vara tumult, förvirrande och kanske till och med lite skrämmande för vissa. Allt är nytt - plugget är nytt, staden är ny och nya vänskaper ska knytas. Värt att tänka är att man inte är ensam, för alla befinner sig mer eller mindre i samma situation. Varför inte dra ihop ett gäng, gå till en av nationerna för att äta en god och billig lunch? Ett utmärkt sätt att lära känna den nya klassen och samtidigt lära sig hitta i Lund. När det gäller studieresultat - ta det lugnt, det är inte på blodigt allvar och allt löser sig.

Vad gör du med nu och vad har du mest användning för från samhällsplanerarprogrammet?

– Efter examen började jag studera det tvååriga masterprogrammet Hållbar stadsutveckling på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Jag vill säga att man mer eller mindre har användning för allt från kandidaten. Programmet ger verkligen en bra grund för att studera vidare på masternivå eftersom det håller en hög nivå på utbildningen rakt genom.

Svartvit bild på Vera Persson

Möt Vera Persson

Studerade Kandidatprogrammet i Samhällsplanering. Nu läser hon sin master i Hållbar Stadsutveckling på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.