Samverkan och samhällsnytta
Forskning som bidrar till förändring
Forskning spelar en viktig roll för en hållbar samhällsutveckling. Genom att samverka med privat, offentlig och idéburen sektor samt medborgare skapas förutsättningar för forskning som både är relevant och gör samhällsnytta. Forskningen som bedrivs vid Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi har stor bredd och har i kraft, av sin inriktning och sitt samhällsnära fokus, potential att bidra till lösningar på flera av vår tids stora samhällsutmaningar. Utmaningar inom områden som exempelvis global utveckling, klimatanpassning & energiomställning samt en hållbar landsbygds- och stadsutveckling. Här presenterar institutionen så kallade Impact stories som konkret lyfter fram forskning som fått ett genomslag i samhället och bidragit till positiv utveckling för människor, myndigheter, företag och andra organisationer.
Vad innebär det att vara både forskare och aktivist – och varför är det viktigt?
I den här intervjun delar humanekologen Vasna Ramasar med sig av sina tankar om att verka i akademin samtidigt som hon engagerar sig i gräsrotsrörelser för rättvisa. I samtal med Muriel Côte berättar hon hur det personliga och politiska vävs samman i hennes forskning, varför hon valt att kalla sig ”forskaraktivist” och hur kollektiva initiativ som Global Tapestry of Alternatives öppnar för nya sätt att leva och veta i en värld präglad av sammanflätade kriser.
Ta del av intervjun mellan Muriel Côte och Vasna Ramasar (PDF, ny flik)
Intervjun är på engelska.

Filmade exempel på samhällsnytta som forskning från institutionen bidragit till
Användning av Geografiska informationssystem (GIS) för att hjälpa polisen med det brottsförebyggande arbetet
Forskning som lyfter fram lokalbefolkningens erfarenheter av att leva nära infrastruktur för utvinning och transport av gas i Appalachia.