KEG-podden
I varje avsnitt av KEG-podden träffar vi forskare och samtalar kring ny samhällsgeografisk forskning. Intervjuerna hålls på svenska och engelska beroende på vilket språk den intervjuade forskaren föredrar.
Säsong 2
Hej och varmt välkomna till säsong 2 av KEG-podden som kommer att guida dig som lyssnar genom det spännande fältet aktuell samhällsgeografisk forskning. I samma anda som poddens första säsong så blir det djuplodande intervjuer med forskare från Institutionen för Kulturgeografi och Ekonomisk geografi vid Lunds universitet, den institution som även producerar och ligger bakom podden. Eftersom vi är en internationell institution kommer avsnitten vara på engelska, och ibland svenska, beroende på vilket språk den intervjuade forskaren föredrar.
Ny programledare för poddens andra säsong är humanekolog Sanna Händén-Svensson.
Du hittar alla avsnitt av KEG-podden här
Säsong 2: avsnitt 2
I detta avsnitt berättar Henrik Gutzon Larsen, universitetslektor på KEG, om sin forskning om kooperativt boende, med exempel från Danmark, Spanien (Barcelona) och Sverige. Vi får bland annat lära oss mer om vilken roll besittningsrätt och ägande har för att strukturera kooperativa bostadsprojekt och faser i danska kollektivhus. Henrik berättar också om vad kulturgeografer kan bidra med till bostadsforskningen.
Henrik Gutzon Larsen är universitetslektor i kulturgeografi vid KEG. Tidigare undervisade Henrik geografi vid universiteten i Köpenhamn, Roskilde och Aalborg. Hans forskning fokuserar på stadsgeografi och bostäder, politisk geografi och geografisk idéhistoria.
Samtalet mellan Henrik och Sanna hålls på engelska.
Säsong 2: Avsnitt 1
I första avsnittet av KEG-poddens andra säsong möter vi Johan Pries som berättar om boken Läget i Staden som handlar om utvecklingen av stadsdelen Norra Sorgenfri i Malmö. Samtalet med Johan mynnar ut i både en planeringskritisk diskussion och handfasta råd för stadsplaneringsprocesser i framtiden.
Samtalet mellan Johan och Sanna hålls på svenska.
Säsong 1: Avsnitt 1
Lyssna på när forskaren Stine Madsen och August Ambjörnsson pratar om Stines avhandling "Pursuing a Circular Economy in the Danish Waste Sector: Scale and Transition Dynamics in Transformative Innovation Policy". Teman i detta avsnitt är avfallshantering, grön omställning och cirkulär ekonomi.
Avsnittet spelades in den 17 mars 2023.
Lyssna på avsnittet med Stine Madsen
Säsong 1: Avsnitt 2
I detta avsnitt träffar vi Ola och Mattias som forskar på hur AI kan användas för att tolka satellitbilder. Vi diskuterar de möjligheter som kommer med maskininlärning för att analysera och kartlägga fattigdom.
Läs mer om Olas och Mattias forskning.
Avsnittet spelades in den 22 november 2023.
Lyssna på avsnittet med Ola och Mattias.
Säsong 1: Avsnitt 3
I det här avsnittet pratar August Ambjörnsson med humanekologen Vasna Ramasar om energirättvisa och forskning om svenska energilandskap.
Vasna Ramasar är universitetslektor vid institutionen för kulturgeografi inom avdelningen för humanekologi, och forskar även vid Lund University Centre for Sustainability Studies LUCSUS. Hon har 10 års erfarenhet av forskning, aktivism, rådgivning och undervisning i södra och östra Afrika, Asien, Europa och Nordamerika. Vasna Ramasar är mest intresserad av att försöka förstå hur människor och planetens dynamik möts, komplexiteten i dessa interaktioner och konsekvenserna för rättvisan. Hon stöder ett motstånd mot det ohållbara hegemoniska systemet och skapandet av radikala alternativ.
Lyssna på avsnittet med Vasna Ramasar.
Läs mer om Vasnas forskning på Lund University Research Portal.
Detta avsnitt är på engelska och det spelades in 27 oktober 2023.
Säsong 1: Avsnitt 4
I avsnitt 4 pratar vi om Linda Stihls avhandling Change agency in (old) industrial regions - Shaping new futures. Linda tar oss med till Olofström, Borås och Kiruna för att berätta om vikten av lokalt aktörskap (även kallat agens) vid regionala kriser.
Lyssna på avsnittet med Linda Stihl
Säsong 1: Avsnitt 5
I säsongens sista avsnitt träffar vi Johan Miörner och pratar om småskalig vatteninfrastruktur och innovation för att bidra till hållbar omställning. Vi pratar om Helsingborg och Bangalore, två städer som implementerar småskalig sanitetsinfrastruktur och som kan lära oss mycket om hur vi kan ta hand om vatten på ett mer hållbart sätt.
Samtalet hålls på svenska och leds av August Ambjörnsson.
Läs mer om Johans forskning här.
Lyssna på avsnittet med Johan Miörner
Avsnittet spelades in 5 januari 2024.

KEG-podden produceras av Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi vid Lunds universitet.
Har du frågor som rör podden?
Kontakta Lovisa Fey Walltin, kommunikatör:
lovisa [dot] fey_walltin [at] psy [dot] lu [dot] se (Lovisa[dot]fey_walltin[at]psy[dot]lu[dot]se)