Studentporträtt
Sedan programmet startade 2009 har många studenter examinerats från programmet. Nedan kan du läsa om några tips, råd och tankar från tre tidigare studenter på programmet; Vera som är masterstudent, Fredrik som är utredare på en statlig myndighet och Julia som arbetar som konsult.
Vera
Masterstudent i Hållbar Stadsutveckling
Varför valde du att studera samhällsplanerarprogrammet?
Det var inte en självklarhet att jag skulle studera samhällsplanering och visste knappast vad det var när jag började programmet. Sedan jag var liten har jag alltid haft ett stort intresse för människan, naturen och samhället i stort. Även debatten kring klimatförändringar och hållbar utveckling väckte mitt intresse i tidig ålder. Så efter att bläddrat igenom och läst på om, vad det kändes som, alla möjliga utbildningar fastande jag för just samhällsplaneringsprogrammet. Kommer fortfarande ihåg när jag läste första meningen på programmets hemsida - "Vill du vara med och planera en samhällsutbyggnad som tar hänsyn till såväl sociala, miljömässiga som ekonomiska aspekter?”, varpå jag tänkte att det här kommer passa mig som handen i handsken!
Vad är det bästa med samhällsplanerarprogrammet?
Det bästa med samhällsplaneringsprogrammet är utan tvekan att det ger ett brett perspektiv på samhälleliga utmaningar, möjligheter och vad som kan komma att påverka samhällsutvecklingen i olika riktningar. Det är varierande undervisningsformer - allt ifrån intressanta och roliga studiebesök, föreläsningar och seminarium och en rolig studieresa (vi åkte till Oslo)! Dessutom ges det möjlighet till utomlandsstudier och praktik, två kanon bra tillfällen att bredda och fördjupa sina kunskaper kring samhällsplanering.
Varför tycker du att blivande studenter bör välja att studera samhällsplanerarprogrammet?
Om man vill förstå hur samhället är uppbyggt, varför det ser ut som det gör och vara med och påverka dess utveckling är samhällsplaneringsprogrammet rätt väg att gå!
Har du några råd för blivande studenter som kommer till Lunds Universitet för att studera samhällsplanerarprogrammet?
Att börja studera kan vara tumult, förvirrande och kanske till och med lite skrämmande för vissa. Allt är nytt - plugget är nytt, staden är ny och nya vänskaper ska knytas. Värt att tänka är att man inte är ensam, för alla befinner sig mer eller mindre i samma situation. Varför inte dra ihop ett gäng, gå till en av nationerna för att äta en god och billig lunch? Ett utmärkt sätt att lära känna den nya klassen och samtidigt lära sig hitta i Lund. När det gäller studieresultat - ta det lugnt, det är inte på blodigt allvar och allt löser sig.
Vad gör du med nu och vad har du mest användning för från samhällsplanerarprogrammet?
Efter examen började jag studera det tvååriga masterprogrammet Hållbar stadsutveckling på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Jag vill säga att man mer eller mindre har användning för allt från kandidaten. Programmet ger verkligen en bra grund för att studera vidare på masternivå eftersom det håller en hög nivå på utbildningen rakt genom.
Fredrik
Utredare på Trafikverket
Varför valde du att studera samhällsplanerarprogrammet?
Innan jag började plugga jobbade jag i bygghandel och lite som snickare, men visste att jag ville plugga vidare inom någonting. Jag gillade byggbranschen, men jag hade gått samhäll på gymnasiet och gillade då inte matte särskilt mycket så någon ingenjör var inte riktigt något alternativ. Det jag visste var att jag ville till Lund för det hade jag hört var ”the place to be” som student när jag var ute reste. Så när jag sökte runt på olika samhällsvetenskapliga program fastnade jag helt för beskrivningen av Samhällsplaneringsprogrammet som verkade vara en perfekt mix av mitt favoritämne geografi och en möjlighet att stanna kvar i byggbranschen som jag också ville göra. Att det gavs möjlighet till både praktik och utlandsstudier var ett klart plus också, även om jag i slutändan valde att inte gjorde något utav det.
Vad är det bästa med samhällsplanerarprogrammet?
Valmöjligheten att själv applicera det perspektiv man själv är intresserad av eller vill utforska mer inom varje kurs skulle jag säga. Alla har olika ingångar till varför samhällsplanering är intressant och man ges möjlighet till att själva utforska och eventuellt specialisera sig inom det området som är man tycker är intressant, vare sig det handlar om transportsystemet, näringslivet eller klimatåtgärder. Sen måste jag ju också lyfta den fantastiska programföreningen Samhällsplanerare i Lund som förgyllde studietiden under alla år!
Varför tycker du att blivande studenter bör välja att studera samhällsplanerarprogrammet?
Jag tycker man bör välja Samhällsplaneringsprogrammet om man vill ha en bred utbildning, med många valmöjligheter, både om man vill fortsätta plugga eller testa vingarna på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning. Kunskapen och arbetssätten som man tar till sig på utbildningen är eftertraktad.
Har du några råd för blivande studenter som kommer till Lunds Universitet för att studera samhällsplanerarprogrammet?
Njut av studietiden! Samhällsplaneringsprogrammet innebär mycket eget ansvar och hög grad av disciplin, men ta dig också tid att engagera dig i studentlivet. Det är inte bara kunskap du ska ta med dig från utbildningen, utan också nya vänner och upplevelser.
Vad gör du med nu och vad har du mest användning för från samhällsplanerarprogrammet?
Nu jobbar jag som utredare på Trafikverket med planeringen av nya stambanor för höghastighetståg. Det jag har mest användning av från Samhällsplaneringsprogrammet är nog mest de mer indirekta kunskaperna som jag fick genom utbildningen, t.ex. att kunna växla perspektiv och betrakta en komplex frågeställning från flera håll. På så sätt kan jag bättre förstå den och identifiera lösningar som passar in i en helhet. Det ständiga kritiska tänkandet som präglar Samhällsplaneringsprogrammet är också något jag har mycket nytta av, både i yrket och som privatperson.
Julia
Konsult på Ramboll
Varför valde du att studera samhällsplanerarprogrammet?
Ett intresse för samhällsplanering väcktes hos mig tack vare ett tidigare jobb där jag var marknadsassistent på ett tågtrafiksbolag. Där fick jag se nyttan av god samhällsplanering och hur regional utveckling kan främja regioner och arbetsmarknader genom god kommunikation. Detta gjorde att jag ville lära mig mer om samhällsutveckling och därför sökte jag till samhällsplanerarprogrammet.
Vad är det bästa med samhällsplanerarprogrammet?
Det bästa med samhällsplanerarprogrammet tycker jag var bredden på kurser och hur man indirekt ställs inför utmaningar som rör det lilla liksom det stora och hur allt kopplas samman i slutändan. Programmet har också en jättebra studentförening vid sidan om med roliga och informativa aktiviteter som kompletterade programmet. Fint med samhällsplanerarprogrammet var också praktikkursen samt möjligheten till utbytesstudier!
Varför tycker du att blivande studenter bör välja att studera samhällsplanerarprogrammet?
Om du är intresserad av samhällsplanering, dvs allt från hur människan ter sig i samhället eller hur samhället är byggt och hur allt hänger ihop, är samhällsplanerarprogrammet något för dig! Du får en fördjupad och breddad bild av din vardagliga omgivning som gör att du kan se den med andra ögon och därmed en förståelse för faktorer som påverkar vårt liv. Programmet ger en bra grund och öppnar dörrar till många olika yrken inom planering och utveckling.
Har du några råd för blivande studenter som kommer till Lunds Universitet för att studera samhällsplanerarprogrammet?
Mitt råd för blivande studenter är att våga! Våga börja plugga, våga engagera dig och våga kasta dig ut nya utmaningar.
Vad gör du med nu och vad har du mest användning för från samhällsplanerarprogrammet?
Idag jobbar jag som konsult på ett globalt konsultföretag som heter Ramboll. I min roll som samhällsplanerare och utredare använder jag dagligen kartverktyget GIS som jag lärt mig från programmet. Just nu ligger fokus på digitala samråd online för att öka tillgängligheten till samråd och stärka den demokratiska processen. I min ryggsäck har jag förutom nytta av GIS också ett sociologiskt tankesätt som hjälper till när jag utför mitt dagliga jobb.
