Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Träffa Josie från USA, en av våra Masterstudenter

Student med långt blont hår står framför en byggnad och ler..
Josie från USA studerar sin Master i Humanekologi.

Hur kom du i kontakt med Lund? Vad lockade dig till programmet?

– Jag sökte på otaliga webbplatser för att hitta ett masterprogram som tilltalade mig. Lunds universitet stack ut, eftersom det inte bara var ett världsberömt universitet, utan också själva programmet och dess tvärvetenskapliga karaktär stämde överens med vad jag hade önskat för min fortsatta utbildning. Att se bilder från ett charmigt Lund med kullerstensgator och pastellfärgade hus kan också ha påverkat mitt beslut lite. 

Vad är humanekologi egentligen? Vad studerar du?

– Kort sagt är humanekologi ett område som handlar om människans relationer till miljön runt omkring sig, både naturliga och andra. I programmet har vi lärt oss hur dessa relationer utspelar sig och hur faktorer som maktrelationer och kulturella aspekter hänger ihop och påverkar hållbarhetsfrågor runt om i världen. Vi har lärt oss att vara kritiska till så kallade lösningar och att låta oss inspireras av vår kompetens i sökandet efter bättre alternativ. 

Vad tycker du om programmet så här långt? Lever det upp till dina förväntningar?

– Att få lära sig och interagera med studenter från olika studiebakgrunder och olika länder har varit otroligt. Det, i kombination med det tydliga engagemanget hos målinriktade professorer och instruktörer, har gjort det till en berikande upplevelse.

Vilken har varit din favoritkurs hittills i programmet?

– Jag gillade verkligen kursen i politisk ekologi, kris och identitet. Det var en av de mer interaktiva kurserna vi har haft. Nästan varje vecka hade vi föreläsningar, gruppläsningsseminarier och presentationsbaserade seminarier så att vi kunde fördjupa oss i de texter vi hade läst på olika sätt. Några av de ämnen som behandlades i kursen var klimatförnekelse, ekokritik, feministisk politisk ekologi, politiken för förnybar energi och grön konsumtion. 

Får du mycket praktisk erfarenhet av programmet?

– I den kommande kursen Fältarbete och Geografiska informationssystem (GIS) kommer vi att arbeta i grupp, tillsammans med kulturgeografisstudenter, och vi kommer att åka till Kiruna för att göra fältarbete. Det blir ett sätt att tillämpa det vi lär oss i metodkursen och lära oss hur man bäst bedriver forskning genom praktisk erfarenhet. När det gäller andra möjligheter ger CPS-programmets struktur studenterna möjlighet att införliva en praktikplats under sin tredje studietermin. 
Vad tycker du om undervisningsstilen och sättet att studera i Lund?


– Det var en omställning att bara ha en kurs i taget, jämfört med vad jag var van vid, vilket innebar att jag läste fem kurser samtidigt och jonglerade med arbete för var och en av dem. Jag har dock kommit att gilla tempot, som gör det möjligt att utforska ämnen eller teorier som vi är intresserade av att fördjupa oss i. Det har också varit bra att ha flera föreläsare och professorer under en kurs, så att vi kan lära oss från en rad olika perspektiv och i slutändan bilda vårt eget individuella perspektiv. 

Hur många studenter finns på ditt program? Är ni alla nära?

– Vi är 27 personer, så det är ett lagom stort program. Att vara i en liten grupp har gjort det möjligt för oss att lära känna varandra.

Vad planerar du att göra efter dina studier i Lund?

– Efter avslutade studier vid LU planerar jag att fortsätta arbeta med utbildning i någon form och kommunicera om miljöfrågor. 

Hur är det att vara internationell student i Lund?

– Jag tycker att Lund är väldigt välkomnande. En ganska stor andel av de internationella studenterna bidrar till befolkningen, så det verkar förväntas att människor från hela världen studerar här. Det är spännande att leva bland och vara en del av den energin. 

Vad tycker du om Lund med omnejd?

– Lund är ganska charmigt och lätt att ta sig runt i. Jag går överallt, men de flesta cyklar. Det är en bra plats att tillbringa en dag ute på, och det är också lätt att avvika från när man känner sig sugen på att utforska en ny plats. 

Har du några favoritstudieplatser eller platser du gillar att åka till i Lund?

– Jag älskar att besöka den botaniska trädgården i Lund, särskilt växthusen, under de kallare månaderna, för att få inspiration av grönskan och växtligheten som sker där. När jag vandrar runt i Lund tycker jag mig hitta en ny sida av arkitekturen att beundra, men domkyrkan är en plats som förvånar mig varje gång jag ser den, eftersom stenen ser olika ut beroende på dagsljuset. 

Är du involverad i några fritidsaktiviteter i Lund?

– Att vara i ett utrymme med andra som också är nyfikna och kritiska till människans förhållande till miljön har varit lika utmanande som givande. 

Vilka har varit höjdpunkterna under din tid i Lund hittills?

– Jag har verkligen njutit av att uppleva Lund under alla dess årstider. Jag är van vid bitande kalla, snöiga vintrar, så jämfört med det är vädret ganska milt om än grått och regnigt. Under hela julhelgen lystes gatorna, byggnaderna och träden upp runt om i staden. Det kändes inte bara som en speciell tid, det fungerade också som en källa till glädje under de mörkare dagarna. Jag har försökt njuta av varje årstid och varje ögonblick eftersom Lund bara är ett tillfälligt hem. 

Har du några tips till blivande studenter som kommer till Lund?

– Var öppen för nya perspektiv och var villig att utmana ditt eget.