Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Georg och Greta Borgströms pris 2017 går till prof. Göran Djurfeldt

drd

"Georg och Greta Borgströms pris 2017 till professor emeritus Göran Djurfeldt, Lund, för hans långvariga och framgångsrika forskningsarbete om landsbygds- och jordbruksutveckling i framför allt Afrika söder om Sahara."

"Göran Djurfeldt är sociolog från Lunds universitet och har sedan 1970-talet framgångsrikt forskat om landsbygds- och jordbruksutveckling i framför allt Indien och Afrika söder om Sahara. Han har under många år undersökt orsakerna till den låga avkastningen i afrikanskt jordbruk. Det senare har skett inom ramen för AFRINT-programmet (ett tvärvetenskapligt, jämförande projekt som undersökt möjligheterna för intensifiering inom jordbruket i nio länder i Afrika söder om Sahara), som han lett sedan starten 2002 tills nyligen.

Göran Djurfeldt har utkommit med flera böcker på temat the African Food Crisis, med målet att utveckla ett hållbart jordbruk som långsiktigt klarar de ökande globala matbehoven. Hans samhällsvetenskapliga perspektiv, kopplat till ingående kunskaper om de agronomiska förutsättningarna, har tillfört såväl den svenska som den internationella debatten bredd och relevans. Arbetet har på ett konstruktivt sätt gett nödvändig kunskap till Sidas jordbruksrelaterade insatser. Oförtröttligt, med aldrig sinande skärpa, klarsynthet, mod och uthållighet, har Göran Djurfeldt genom åren avvisat den ofta förenklade diskussionen om afrikanskt jordbruk för att i stället lyfta fram analyser baserade på sin och andras gedigna forskning."

Läs mer