Kvalitetsgranskning av insatsrapportering av bostadsbränder : Storstadsområdena Malmö, Göteborg, Södertörn och Stockholm

Författare:
  • Mona Tykesson
  • Jerry Nilsson
Publiceringsår: 2016-04-01
Språk: Svenska
Sidor:
Dokumenttyp: Rapport
Förlag: Malmö University Publications in Urban Studies

Abstract english

Följande rapport redovisar en studie inom forskningsprojektet Bostadsbränder i stor-stadsområden - rumsliga skillnader och brandsäkerhetsarbete i den socialt fragmenterade staden.

Syftet med rapporten är att analysera i vad mån skillnaderna i statistiken gällande bostadsbränder i storstadsområdena Malmö, Göteborg, Södertörn och Stockholm kan förklaras av olikheter i hur inrapporteringen av bostadsbränder går till.

Perioden som studeras är 2007-2013. Studien baseras på intervjuer med nyckelpersoner inom fyra räddningstjänstförbund, utdrag från MSB:s statistikdatabas IDA och förbundens lokala datorstöd.

Resultaten visar att skillnaderna i förekomsten av bostadsbränder till viss del kan förklaras med olikheter och kvalitetsproblem relaterat till hur förbunden samlar in och sammanställer insatsdata. Omfattningen är svår att kvantifiera men studien visar att det sannolikt finns problem med tillförlitligheten i samtliga förbund. Mest påtagliga verkar kvalitetsbristerna vara inom Storstockholm brandförsvar och inom Södertörns brandförsvarsförbund. Problemen utgörs dels av att brandrelaterade olyckor kategoriseras olika mellan förbunden och i förhållande till MSB:s riktlinjer, att skadeplatser inte är korrekta, att rapporter inte fylls i fullständigt och att det i vissa fall förekommer bortfall. Orsakerna är flera; outvecklade rutiner, brist på återkoppling, upplevd tidsbrist inom förbundet och otydliga riktlinjer vad gäller definitioner på nationell nivå. Det finns dock tecken på förbättring vad gäller kultur och systematik som är viktig inför lanseringen av den nya insatsrapporten 2016. Författarna drar slutsatsen att problemen med datamaterialet inte är så omfattande eller allvarliga att det inte kan ge tillförlitliga analysresultat av bakomliggande orsaker till bostadsbränder. Materialet kommer därför att användas i vidare studier.

• Social and Economic Geography

Mona Tykesson
E-post: mona [dot] tykesson [at] keg [dot] lu [dot] se

Universitetsadjunkt