Colonialism in Context: An Aymara Reassessment of ‘Colonialism’,‘Coloniality’ and the ‘Postcolonial World’”

Författare:
  • Anders Burman
Publiceringsår: 2009
Språk: Engelska
Sidor: 117-129
Publikation/Tidskrift/Serie: Kult
Nummer: 6
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Department of Culture and Identity, Roskilde University

Abstract english

This article examines how Colonialism — as a cosmologically

informed process of profound existential and political implications — is understood, experienced and conceptualized by Aymara shaman activists. By contextualizing the term Colonialism this article reassesses not only the supposed postcolonial nature of the world, but also the distinctions between colonialism and coloniality.

• Social and Economic Geography
  • Colonialism
  • coloniality
  • decolonization
  • Aymara
  • Bolivia
  • activism
  • shamanism

• ISSN: 1904-1594
Human Ecology
E-post: anders.burman [at] hek.lu.se

Humanekologi

Länkar till publikationer

2012. “Places to think with, books to think about: Words, experience and the decolonization of knowledge in the Bolivian Andes”. Human Architecture: Journal of the Sociology of Self-Knowledge, Special Issue, vol. 10, issue 1, pp. 101-120.

2011. “Yatiris en el siglo 21: El conocimiento, la política y la nueva generación”. Nuevo Mundo, Mundos Nuevos, vol. 11.